15 Ağustos 2012 Çarşamba

Mantarlar ve Sağlıklı Zayıflama

Hiçbir şey iyi bir taze mantarın yerini tutamaz; taze olanlar arasında da en muhteşemleri yabani olanlardır Horoz mantarı (sarı- turuncu) ve trompettes de la mort (siyah mantar) bahar ayları boyunca özellikle dana, tavşan ve av hayvanlarının yanında, pek çok yemekte kullanılırdı. En sevdiğimiz mantarlı yemek en kolay olanıydı, fricassee de champignons sauvagesti. Mantarlar sağlıklı diyetlerin vazgeçilmezindendir. Lida ile beraber yendiklerinde daha etkili zayıflama sağlarlar. Mantarlar temiz, kuru bir havlu ve soyma bıçağıyla susuz temizlenir. Tavaya biraz sıvı yağ biraz da tereyağı konur, yağ kızınca mantarlar incecik doğranmış taze soğan, limon suyu, maydanoz, tuz ve karabiberle sote yapılır Benim damak zevkime göre, bu mezeyle şampanya, birbirine en çok yakışan yemek ve içkilerdendir. Şampanya ile yemek yerken ölçüyü kaçırabilirsiniz. Ama endişe etmenize gerek yok Lida ilacı kullanıyorsanız fazla kilo almanız imkansızdır. Yıllar sonra, Reims’in en iyi restoranı Les Crayeres’de bu mezeyi yeniden yemek, büyükannemin yemek ve içki konusundaki şaşmaz içgüdüsünün kanıtıydı İtalyan bir arkadaşımın verdiği, mascarpone ve parmesan peyniriyle yapılan mantarlı flan tarifi de şampanyayla muhteşem oluyor. Mantarlar binlerce yıldır zevkle yeniyor. Antik Çin’de mantar çok sevilir ve tedavi amaçlı kullanılırmış. Kültür mantarı çeşitlerini epey geliştirmiş olsak da mükemmel mantar yetiştirmenin sırrını çözebilmiş değiliz. Bu yüzden, onları toplayabileceğiniz bir çayır ya da orman yakınlarındaysanız (ve güvenlik açısından yanınızda hangi mantarın zehirli olduğunu bilen biri varsa) kendinizi şanslı saymalısınız. Muhteşem tat ve dokularına karşılık mantarlar neredeyse hiç yağ, şeker ve tuz içermedikleri gibi iyi birer lif kaynağı ve pek çok taze sebzeden çok daha zengin bir protein kaynağıdırlar. Kilo aldırmaları da Lida zayıflama mucizesi sayesinde pek mümkün değildir. Vitamin ve minerallerle doludurlar -özellikle de B vitamini- ancak kaynatıldıklarında bunlar kaybolduğundan çiğ yemeyi deneyin (üzerinde çok az sıvıyağ gezdirebilirsiniz). Süpermarketlerde satılanlar haricinde tüm mantar türleri bu şekilde çok güzel olur. Hepimiz düzenli olarak mantar tüketmeliyiz: çiğ veya pişmiş olması fark etmez.

0 yorum:

Yorum Gönder